Vlierbloesemsiroop

Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Schud ze even uit voor de insecten die erin kunnen zitten. Gebruik alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Doe zo veel mogelijk schermen zonder stelen in een grote pan of emmer met deksel.

Overgiet de schermen met zoveel water dat ze onder staan maar ook niet veel meer. Zo zorg je dat je een geconcentreerde smaak krijgt en dat is wat je wil bereiken. Een BOM vlierbloesem en lente in je glas! Doe de deksel er nu op en laat dit mengsel 1 dag staan op een koele plek in je huis. Iets langer laten staan kan ook maar overdrijf het niet.

Giet nu alles door een groot vergiet zodat je alleen het vocht overhoud. Hier zitten nog veel onzuiverheden in. Zeef het nog eens en giet het daarna door een zeefdoek. Zo krijg je een mooie transparante vloeistof. Helemaal helder krijg je het alleen nooit omdat er altijd wat fijn stuifmeel overblijft in het water. Dat geeft niets, het toont gewoon dat jij jouw siroop helemaal zelf gemaakt hebt.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 1250 gram suiker toe en verhit het tot het net niet kookt. Roer tot de suiker is opgelost, je bent hier afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 10 minuten mee zoet. Roer het citroenzuur erdoor tot het is opgelost. Dit is te verkijgen bij een ouderwetste drogist. Deze siroop kun je ook prima zonder citroenzuur maken. Citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en lange houdbaarheid. Voor de frissere smaak kun je ook citroensap en schil meekoken en voor het vullen van de flessen verwijderen. Ook zonder citroenzuur is deze siroop uiteraard houdbaar maar wel minder lang.

Vlierbloesemsiroop in flessen

Maak flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul de flessen nu heet af. Sluit ze direct na het vullen goed af. Bijvoorbeeld met de handige rubber doppen op de foto of gewoon met een schroefdop of kurk. Zoals je op de foto kunt zien had ik absoluut niet genoeg flessen dus ik heb zelfs potten moeten vullen. Deze monstervoorraad kwam uit een flinke emmer. Binnen een half uur pluk je dus een een oogst vlierbloesem bij elkaar waar je liters siroop van maakt. Thuisblijven is duurder

Vele lezers hebben tips gegeven waarmee ze de eigen siroop nog lekkerder of specialer maken. Probeer zelf dus ook maar eens vlierbloesemsiroop te maken met bijvoorbeeld:

  • bloemblaadjes zoals: rozenblaadjes, madeliefjes, viooltjes
  • kruiden zoals: gember, kaneel, anijs, jeneverbes
  • ander fruit zoals: kruisbes of aardbei

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je ondanks mijn experimenten een veel betere methode? Laat zeker even weten hoe jij het aanpakt en/of het recept goed gelukt is.